Emperor

Symfonierorkest Vlaanderen o.l.v. Kristiina Poska

programma:
Noé Gillerot: SOV Composers’ Academy
Ludwig van Beethoven: Concerto voor piano nr. 5 in Es, Op. 73, ‘Emperor’
Erkki-Sven Tüür: Phantasma
Ludwig van Beethoven: Symfonie nr. 2 in D, Op. 36  


Terwijl Beethoven blaakte van creatieve energie en fysieke kracht, werd zijn tweede beschreven als ‘een kronkelende, gewonde draak die weigert te sterven’. Waar zijn noten hem zouden leiden, besefte hij toen nog niet, maar dat het een geheel eigen vernieuwend pad ging worden, voorvoelde Beethoven des te scherper.

Met 'Emperor' vervolgt dirigente Kristiina Poska haar gelauwerde Beethoven-traject. 'Het Keizersconcert' met Pavel Kolesnikov op piano belooft avontuur. The Guardian beschreef hem eerder als ‘een dichter van het klavier’, en wie hem aan het werk hoorde weet dat hij uit eeuwenoude noten vaak meeslepende verhalen puurt.

Naast de tweede van Beethoven brengt ‘Emperor’ ook muziek van de Estse componist Erkki-Sven Tüür, die een geïnspireerde ode brengt aan de grootmeester. Maar ook de jonge (°2000) Noé Gillerot van de SOV Composers’ Academy zoekt de mosterd bij Beethoven voor zijn nieuwe creatie voor orkest.

Over Kriistina Poska (dirigente)

De Estse dirigente Kristiina Poska (1978, Türi) startte haar muzikale carrière in Tallinn waar ze koordirectie studeerde. Nadien trok ze naar Berlijn en studeerde er orkestdirectie aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler. Sinds seizoen 2019-20 is ze chef-dirigent van Symfonieorkest Vlaanderen, met wie ze samen de volledige Beethoven-cyclus uitbrengt op cd bij Fuga Libera.

Naast haar werk als internationale concert-dirigente heeft Poska een succesvolle operacarrière. Recent dirigeerde ze Die Zauberflöte van Mozart door Yuval Sharon bij Staatsoper Berlin en Puccini's La Bohème door Robert Carsen bij Opera Ballet Vlaanderen.

In 2013 won Poska de felbegeerde dirigentenprijs van het Dirigentenforum des Deutschen Musikrat. Ze was tevens finaliste van internationale wedstrijden zoals de Donatella Flick Competition, alsook van de Malko Competition in 2012 waar ze de derde prijs in de wacht sleepte.

Kristiina Poska is naast chef-dirigent van Symfonieorkest Vlaanderen vaste gastdirigent van het Lets Nationaal Symfonieorkest.

Over Pavel Kolesnikov (solist)

In 2012 werd pianist Pavel Kolesnikov een sensatie tijdens de Honens International Piano Competition toen hij 's werelds grootste pianoprijs mee naar huis nam. De in Londen gevestigde pianist werd geboren in Siberië in een familie van wetenschappers. Hij studeerde tien jaar piano en viool, voordat hij zich uitsluitend op de piano focuste.  

Pavel wordt geroemd om zijn fantasierijke, tot nadenken stemmende programmering die de luisteraar een verfrissend perspectief biedt op bekende stukken. Pavel speelt jaarlijks een solo recital in de Wigmore Hall. Hij speelde in de internationale Piano Series van de Queen Elizabeth Hall Londen, Bijloke Gent, Concertgebouw Brugge, Carnegie Hall in New York, Konzerthaus in Berlijn, het Louvre en Salle Gaveau in Parijs, Suntory Hall in Tokio.