Locaties

Klassiek!Beleven gaat aan de slag op verschillende locaties in de Westhoek. Kennis maken met onze locaties kan hier. 

't Westgoet (Zonnebeke)

‘t Westgoet is de oorspronkelijke naam van de historische hoeve gelegen ten westen van de Augustijnerabdij.

Tot de Franse revolutie hoorde de met wallen omringde hofstede toe aan de abdij. In 1854 kwam Constant Van Walleghem zich er vestigen en de hoeve wordt sindsdien door de familie Van Walleghem bewoond. De hoeve stond vroeger bekend voor haar schapenkudde, haar met hagen en populieren afgezoomde dreven en de eerste “briekoven” waar klei tot steen werd gebakken.

Na de verwoestingen van de eerste wereldoorlog werden alle aparte gebouwen van de hofstede heropgebouwd. Het was Charles-Louis, zoon van Constant Van Walleghem en Marie De Brabandere, die de ontwerpen schetste voor de wederopbouw. Het woonhuis richtte zich naar de Steenweg op Ieper, maar de schuur werd als eerste weer opgetrokken. Het stro werd op de grootste zolder opgeslagen, het graan en het hooi werden over de andere zolders verdeeld. Zowel beneden als boven verzamelde de schuur bedrijvigheid. Het gebouw werd gerenoveerd met respect voor zijn authentieke karakter en combineert hedendaagse verwachtingen aan accommodatie met milieusparende materialen en technieken.

Adres: Ieperstraat 178 8980 Zonnebeke
Parkeermogelijkheid: op het domein, langs de oprijlaan
Toegankelijkheid: de benedenruimte is toegankelijk, bovenverdieping niet. 
Sanitair: Er is sanitair aanwezig in het gebouw.

 


Zaal Familial (Nieuwkerke)

Na de 1e Wereld Oorlog werden de huizen op de markt van Nieuwkerke heropgebouwd. Aan de zuidkant van de Markt (naast de huidige apotheek) werd een café gebouwd dat de naam “Au Cerf” kreeg. In 1946 kocht de Familie Vanuxeem uit Ploegsteert, het café.  

Na het succesverhaal met de cinemazaal “de Casino” in Kemmel, kocht Valère Grysole in 1953 een stuk grond achter café “Au Cerf” in Nieuwkerke. Het was zijn bedoeling om ook hier een cinemazaal te bouwen. De zaal kreeg de naam “Familial”.

Op een oude affiche is te zien dat de opening van deze zaal plaatsvond ter gelegenheid van de kermis, eind augustus 1954. De zaal werd niet alleen gebruikt voor het vertonen van films, maar kon ook dienst doen als feestzaal voor allerlei activiteiten.

In 1965 werden het café, en enkele jaren later ook de zaal, verkocht. Het café werd een kruidenierszaak en de feestzaal werd een opslagruimte.

Toen het huis en de zaal in 2001 verkocht werden, gaven de nieuwe eigenaars de zaal in gebruik aan de harmonie. De zaal was toen in vervallen toestand. Het had er jarenlang binnen geregend en sommige delen zoals de toiletten en het dak van de inkom waren afgebroken. In februari 2001 begon de harmonie aan het opruimen van de zaal. Er werd  beslist om er een “art nouveau” zaal van te maken. Om de kosten te drukken werd gebruikgemaakt van heel wat recuperatiemateriaal van het containerpark. Zowat alle werken werden door de muzikanten zelf uitgevoerd.

De tijd drong want de harmonie moest begin november naar deze zaal kunnen verhuizen omdat  in hun oude lokaal de chauffage stuk was. Uiteindelijk werd die deadline gehaald. Op 17 november 2001 speelde de harmonie het jaarlijks Ceciliaconcert in zaal Familial.

Adres: Markt 35A | 8950 Nieuwkerke (Heuvel­land)
Parkeermogelijkheden: Voldoende parkeer­mo­ge­lijk­heid op de markt
Toegankelijkheid: De theaterzaal is toegan­ke­lijk voor mensen met een rolstoel.
Sanitair: Er is sanitair aanwezig.


Gotische zaal, Stadhuis Poperinge

De Gotische zaal bevindt zich in het Stadhuis van Poperinge. De bouw van het stadhuis is terug te brengen tot midden 18de eeuw. In 1912 werd het huidige stadhuis voltooid. Het neogotische ontwerp van architect J. Coomans uit Ieper bestaat uit een stadhuis met een slank belfort en een postgebouw als pedant.

In augustus 2011 startten de eerste grote renovatiewerken aan het stadhuis sinds de bouw ervan. De herinrichting kaderde in het plan van het stadsbestuur om het stadhuis opnieuw optimaal te gebruiken voor zowel inwoners als toeristen. Op de tweede verdieping onderging de grote Gotische zaal een totale renovatie. De zaal spreekt aan door haar opvallende dakgebinten, de unieke vloer en eenvoudig mooie brandglasramen.

Adres: Grote Markt 1, 8970 Poperinge
Parkeermogelijkheden: recht tegenover de zaal zijn er betalende parkeerplaatsen op de Grote Markt en de Paardenmarkt (betalend tot 18 u., behalve op zon- en feestdagen). Er is gratis parking op wandelafstand op het Oudstrijdersplein en de parking van JOC De Kouter.
Toegankelijkheid: de zaal is rolstoeltoegankelijk via een lift tot de verdieping


Het Perron

Cultuurcentrum Het Perron ligt naast het NMBS station te Ieper. Het moderne cultuurcentrum werd geopend in 2011. De zaalcapaciteit van de theaterzaal bedraagt 540 personen. 

Adres: Fochlaan 1, 8900 Ieper
Parkeermogelijkheden: Aan het station (voorzijde en achterzijde) zijn voldoende gratis parkeerplaatsen
Toegankelijkheid: Het Perron is toegankelijk voor mensen met een rolstoel. Er zijn twee parkeerplaatsen voorzien aan de achterzijde van Het Perron. Ook de toiletten zijn aangepast. In de zaal zijn plaatsen voorzien voor mensen met een rolstoel. Zo een plaats reserveren kan telefonisch op het nummer 057 239 480.
Contact: Cultuurcentrum Het Perron, Fochlaan 1, 8900 Ieper. 057 239 480 of via balie.cultuurcentrum [at] ieper.be