Scarlatti

Philippe Thuriot

In 1685 stonden de sterren gunstig. Het is het geboortejaar van drie barokmeesters. Bach, Händel en Scarlatti. Over het leven van deze laatste is het minst gekend. Wie in het chauvinistische Napels poneert dat Domenico Scarlatti een Italiaans componist was, heeft grote kans op fronsende wenkbrauwen. Nochtans werd hij geboren in het toenmalige koninklijke Napels.

Scarlatti heeft zich hoofdzakelijk gewijd aan het schrijven van muziek voor klavecimbel. Zo schreef hij 555 sonates, “Essercizio” genoemd, waar Frédéric Chopin later dol op was. Deze zogenaamde etudes zijn één voor één kleine muzikale parels met tal van referenties aan Spaanse volksliederen en soms zelfs aan zigeunermuziek.

Philippe Thuriot grasduinde doorheen de 555 sonates en koos een variatie aan stukken die hij adapteerde voor het accordeon. Alle emoties en klankkleuren komen aan bod, van frisse virtuositeit tot elegische weemoed. Een rijk programma dat Philippe aanéén spreekt met historische referenties en anekdoten. Daarnaast speelt hij ook ook werken van Scarlatti’s tijdgenoten.

Locatie: Oud Gemeentehuis Wijtschate

Na WOI was Wijtschate platgebombardeerd. Het is een staaltje van wederopbouwarchitectuur na WO I.
Het oud gemeentehuis is een imposant gebouw naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge) van 1926. Het gebouw is een variant van het gemeentehuis van Westrozebeke en is geïnspireerd op de bouwtrant van de Vlaamse laatgotische stadhuizen.
Op de eerste verdieping bevindt zich de oude theaterzaal van Wijtschate.
Tot eind 2020 huisde het OCMW Heuvelland nog in het gebouw. Dit gebouw wordt nu occasioneel gebruikt voor allerhande activiteiten.

Adres: Sint Merdardusplein 1 | 8953 Wijtschate (Heuvel­land)
Parkeermogelijkheden: Voldoende parkeer­mo­ge­lijk­heid
Toegankelijkheid: De theaterzaal is niet toegan­ke­lijk voor mensen met een rolstoel.
Sanitair: Er is sanitair aanwezig.