Musick for a While

Musica Gloria

> inleiding om 19.00 uur door Beniamino Paganini.

Musica Gloria is een jong, sprankelend barokensemble van internationaal topniveau, opgericht door traversospeler en klavecinist Beniamino Paganini. Intussen leidt hij het ensemble samen met hoboïste Nele Vertommen. Het gezelschap bestaat uit een groep jonge en enthousiaste solisten die veel gevraagd zijn bij gerenommeerde ensembles zoals Il Gardellino, Scherzi Musicali, B’Rock, La Petite Bande en Collegium Vocale.

Musica Gloria richt zich vooral op het muziekrepertoire van de barok en past de bezetting, de historische instrumenten en de uitvoeringspraktijk aan de zorgvuldig samengestelde programma’s aan. In ‘Musick for a While’ nemen ze u mee op een tocht doorheen de muziek van Henry Purcell, Georg Friedrich Händel en Georg Philipp Telemann.

Een programma vol inspirerende en hartverwarmende muziek die je niet onberoerd zal laten.

Over het concert

De tocht vangt aan in het Engeland van Henry Purcell. Geïnspireerd door Europese invloeden, maar trouw aan de eigen tradities, creëerde hij een uniek klankidioom voor de Engelse barokmuziek. Musica Gloria brengt een bloemlezing van vocale en instrumentale pareltjes die schijnbaar op voorbestemde wijze in elkaar overgaan. Naast muziek uit The Fairy Queen, en ‘Oh Solitude’ komen ook minder bekende werken aan bod.

Van Georg Friedrich Händel contrasteren de intieme aria’s uit zijn collectie 9 Deutsche Arien met de spetterende, virtuose solowerken. In deze aria’s wordt de Schepper onder meer voor de prachtige natuur bedankt.

Net als Händel genoot ook Georg Philipp Telemann van grote faam tijdens zijn leven. Als meest productieve componist is het niet zo verwonderlijk dat hij voor zowat alle mogelijke instrumenten en bezettingen van zijn tijd schreef. Hierdoor kon Musica Gloria voor de melodie-instrumenten van dit programma enkele juweeltjes selecteren. Na een hobosonate uit het eerste muzikale tijdschrift ‘Der Getreue Musikmeister’ sluiten we af met een vrolijke, swingende aria.

Programma

Henry Purcell (1659-1695)

Musick for a while uit Oedipus
Hornpipe uit The Old Bachelor
Entry Dance & Rondeau uit The Fairy Queen 
When Orpheus uit Celestial Music did the Gods inspire 
Almand, Corant & Hornpipe uit klavecimbelsuite in d
Hornpipe uit The Fairy Queen
Oh Solitude uit Comes Amoris
Second act tune: Air uit The Fairy Queen

Georg Friedrich Händel (1685-1759)

Larghetto & Allegro uit blokfluitsonate in C, HWV 365
Air with doubles uit klavecimbelsuite in d, HWV 428
Süßer Blumen uit Neun Deutsche Arien, HWV 204

Georg Philipp Telemann (1681-1767)

Fantasia 12 voor traverso in g: Grave, Allegro, Grave, Allegro, Dolce, Allegro, Presto

JS BACH (1685-1750)

Cellosuite in G van JS Bach, BWV 1007: Sarabande

Georg Philipp Telemann (1681-1767)
Cellosonate in D, TWV 41:D6: Lento, Allegro
Hobosonate in a, TWV 41:a3: Siciliana, Spiriuoso, Andante, Vivace
Der Himmel ist nicht ohne Sterne uit Zischet nur, stechet, ihr feurigen Zungen TWV 1:1732 

Credits

CONTRATENOR Pieter De Praetere BAROKHOBO, BLOKFLUIT Nele Vertommen VIOLA DA GAMBA, BAROKCELLO Evan Buttar TRAVERSO, KLAVECIMBEL Beniamino Paganini

Voordelig genieten van klassiek?

Voordelig genieten van klassieke muziek in de Westhoek? Overweeg een abo klassiek!beleven. Voor 103 euro geniet je van alle betalende Klassiek! Beleven in de Westhoek concerten. Een overzicht is hier te vinden.