Gevleugelde Liefde

Revue Blanche

De dualiteit van de liefde drijft dit Engels-geïnspireerd concertprogramma waarin passie en wanhoop centraal staan. Renaissance-componist John Dowland verwoordde de twee zijden van de liefde ooit als: “Hoe kan iets zo rijk zijn? Maar toch wil je steeds meer.” De uitspraak inspireert Benjamin Britten in de 20ste eeuw tot het schrijven van zijn aangrijpende Lachrymae met de altviool in een glansrol.

Voor componist Ralph Vaughan Williams zijn het dan weer de gedichten van William Blake die nazinderen in zijn muziek: in zijn Blake Songs verklankt hij het spanningsveld tussen onschuld en de door liefde getekende mens. Want de liefde raakt ons allemaal. Joan Baez verwerkt haar verlangens in onschuldig aandoende en volksachtige liederen, terwijl John Tavener de kwetsbaarheid en de tederheid uit Yeats’ poëzie in de spirituele liedcyclus ‘To a child Dancing In The Wind’ in de kijker zet.

Met dit concertprogramma doet Revue Blanche je mijmeren over jeugdige onschuld en verloren liefdes, over hoop en onvervulde verlangens, maar vooral over ontembare vreugde en stil genot.

Programma

B. Britten: Pan uit Six Metamorphoses after Ovid
B. Britten: Lachrymae
J. Dowland: If My Complaints
R. Vaughan Williams: Blake Songs
J. Baez (arr. F. Neyrinck): There But For Fortune
J. Baez (arr. F. Neyrinck): As Long As Songbirds Sing
J. Tavener: To A Child Dancing In The Wind

Credits

SOPRAAN Lore Binon DWARSFLUIT Caroline Peeters ALTVIOOL Kris Hellemans HARP Anouk Sturtewagen