Elgar - Groslot - Vaughan Williams

Brussels Philharmonic o.l.v. Andrew Manze | solist: Michael Barenboim (viool)

Edward Elgar en Ralph Vaughan Williams: zonder twijfel twee van de meest geliefde en nog steeds bijzonder populaire componisten uit het Verenigd Koninkrijk. Allebei diep geworteld in de Engelse muzikale traditie, toegewijd aan het vertalen van die typische sfeer die het land en zijn geschiedenis uitstraalt. Dirigent Andrew Manze kent dit repertoire als geen ander.

In 1938 zette Ralph Vaughan Williams, als eerbetoon aan dirigent Sir Henry Wood, enkele beroemde verzen uit Shakespeares The Merchant of Venice op muziek. De oorspronkelijke compositie van Serenade to Music, geschreven voor symfonisch orkest en 16 specifieke vocale solisten, bleek al snel niet vanzelfsprekend om te hernemen. Vaughan Williams maakte dus zelf enkele alternatieven en wist de poëzie die zo diep raakt in de versies met zang perfect te bewaren in zijn versie voor solo viool en orkest. Solist Michael Barenboim brengt daarna het Vioolconcerto van Robert Groslot, die even inventieve muziek schrijft als zijn twee Engelse collega’s in dit programma.

De Enigma Variaties, Land of Hope and Glory, zijn Celloconcerto: Edward Elgar schreef muziek die in het collectieve geheugen gegrift staat. Is het de manier waarop hij fantasie en poëzie in zijn muziek wist te vatten, of de emotionele diepgang waar je amper de vinger op kan leggen maar die je vol in het hart raakt? Wat zijn geheim ook was, hij bundelde al zijn kunnen in zijn monumentale eerste symfonie, waarover de pers schreef: ‘Pure schoonheid, gevoeligheid, tedere expressie, en een werk dat door de gehele mensheid begrepen zal worden.’

Programma

Ralph Vaughan Williams, Serenade to Music (versie voor orkest) (1938)
Robert Groslot, Concerto voor viool en orkest (2010)
Edward Elgar, Symfonie nr. 1 in As, op. 55 (1908)

Pure schoonheid, gevoeligheid, tedere expressie, en een werk dat door de gehele mensheid begrepen zal worden.
de pers over de eerste symfonie van Edward Elgar

Voordelig genieten van klassieke muziek?

Voordelig genieten van klassieke muziek in de Westhoek? Overweeg een abo klassiek!beleven. Voor 103 euro geniet je van alle betalende Klassiek! Beleven in de Westhoek concerten. Een overzicht is hier te vinden.