Supernova: Trio Aries

programma:

Josef Suk (1874 - 1935): Pianotrio in c opus 2 
Franz Schubert (1797 - 1828): Notturno in Es opus 148
Felix Mendelssohn (1809 - 1847): Pianotrio nr. 1 in d opus 49

Het pianotrio was een zeer populair genre uit de 19de eeuw. Deze combinatie van instrumenten en klankcapaciteit liet toe om de meest extreme romantische ideeën neer te zetten. Hiervan getuigen vele meesterwerken van bekende en minder bekende componisten uit die periode. In dit programma staan drie volbloed romantici centraal.

Het Pianotrio in c opus 2 van Tsjechische componist Josef Suk opent het programma. Het is een extravert werk dat de luisteraar meteen meesleept in de klankwereld van het pianotrio. Na dit werk volgt de Nocturne in Es van Franz Schubert. Dit werk moet aan zeggingskracht niet onderdoen voor Schuberts twee monumentale pianotrio's, ook al is het kleinschaliger. Het neemt de luisteraar mee in sfeer van de Schubertiades, waar in intieme kring gemusiceerd werd.

Het hart van het recital is het Pianotrio in d opus 49 van Felix Mendelssohn. Dit magnum opus uit het repertoire voor pianotrio bevat in zijn vier contrasterende delen een uitgebreide waaier aan karakter, wispelturigheid, drama en intieme lyriek. Het werk zet de instrumenten individueel in de spotlights, om daarnaast als ensemble het publiek mee te slepen in de genialiteit van Mendelssohns geest.

SUPERNOVA & Klassiek!Beleven

SUPERNOVA is een initiatief van diverse partners uit de muzieksector met als doel ondersteuning te bieden aan jonge, professionele kamermuziekensembles.

Jaarlijks kronen ervaren programmatoren uit de klassieke muziekwereld, waaronder wij met Klassiek! Beleven in de Westhoek, twee Belgische kamermuziekensembles tot Supernova’s: een visitekaartje aan het begin van een beloftevolle carrière.

Supernova’s krijgen een concerttournee aangeboden doorheen België. Het eerste concert van deze tournee vindt steeds plaats in BOZAR in de context van Klarafestival. Daarnaast krijgen Supernova’s ook media-aandacht van Klara en Musiq’3 en begeleiding in hun verdere professionele carrière.