Lassus, de boetepsalmen - vorming

Griet Teck & Hendrik Vanden Abeele

Het vormingstraject rond de boetepsalmen van Lassus wordt dit keer geleid door 2 verschillende docenten.

Op dinsdagavond is documentairemaker Griet Teck onze gesprekspartner. Met de boetepsalmen van Lassus achter de hand, ging zij in gesprek met drie vrouwen uit de gevangenis van Brugge. Met muziek als middel en de teksten van het Oude Testament als inspiratiebron, schiep ze een intiem portret van drie vrouwen en hun beleving van schuld en verlossing. Griet Teck gaat voor en na de vertoning van de film met jullie in gesprek.

“Je op Lassus toeleggen geeft je een mooie blik op de muziek van de zestiende eeuw.” Dit plannen we op donderdagavond, onder leiding van ervaren gids Hendrik Vanden Abeele. Hij is docent oude muziek, artistiek leider van het ensemble Psallentes en promoveerde aan de Universiteit Leiden op de uitvoeringspraktijk van laatmiddeleeuws gregoriaans. Samen met Hendrik zoomen we ook in op Lassus’ beroemde, grote bundel Boetepsalmen, waarvan een selectie wordt uitgevoerd op zondag 3 april 2022.

Van alle bekende en bewonderde componisten van de zestiende eeuw was de in België geboren Orlandus Lassus in zijn tijd misschien wel de bekendste en de meest bewonderde van allemaal. Een uitzonderlijk getalenteerd componist, die al vanaf jonge leeftijd - er wordt gefluisterd dat hij als knaap zo’n mooie stem had dat hij erom werd ontvoerd - de meest hartverwarmende muziek denkbaar gemaakt heeft.

Documentaire Griet Teck (trailer)