Bl!ndman plays Bach

BL!NDMAN

BL!NDMAN brengt een bijzondere uitvoering van de vier Koraalpartita’s van J.S. Bach (1685 -1750).

De Koraalpartita van Bach is een cyclus van variaties waarbij een eenvoudige opeenvolging van verschillende ‘avonturen’ rond eenzelfde thema gehanteerd worden. Bach gebruikt deze ‘povere’ techniek op zo een vindingrijke manier dat elk stuk, ondanks de eenvormige sfeer, toch op zichzelf kan staan.

Eric Sleichim maakte voor deze weinig bekende orgelwerken een transcriptie voor saxofoonkwartet. Het Het BL!NDMAN-saxofoonkwartet geeft met zijn modern instrumentarium zo een nieuwe gedaante aan deze authentieke stijl. Het klankenspectrum van de saxofoons roept net zo goed de strenge klanken op van bepaalde barokorgels.

In een eigenzinnige kijk op polyfonie haakt BL!NDMAN de barokpartituren vast aan hedendaagse composities die met meerstemmigheid omspringen. Korte werken doorkruisen dus de partita’s van Bach en geven, samen met de visuele aanpak van BL!NDMAN, een nieuwe dimensie aan deze authentieke materie.

Credits

> artistieke directie, concept, transcripties en arrangementen: Eric Sleichim
> BL!NDMAN zijn: Pieter Pellens (sopraan saxofoon), Hendrik Pellens (alt saxofoon),
Piet Rebel (tenor saxofoon), Sebastiaan Cooman (bariton saxofoon)
> productie: BL!NDMAN in coproductie met Happy New Ears, Kunstencentrum Vooruit
en Ufafabrik Berlijn (Artists in Residence programme)
> met de steun van de Administratie voor de Kunsten van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en van de Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk gewest > BL!NDMAN [sax] speelt op Selmer Paris saxofoons en d’Addario rieten.

De locatie: Gotische zaal, Stadhuis Poperinge

De Gotische zaal bevindt zich in het Stadhuis van Poperinge. De bouw van het stadhuis is terug te brengen tot midden 18de eeuw. In 1912 werd het huidige stadhuis voltooid. Het neogotische ontwerp van architect J. Coomans uit Ieper bestaat uit een stadhuis met een slank belfort en een postgebouw als pedant.

In augustus 2011 startten de eerste grote renovatiewerken aan het stadhuis sinds de bouw ervan. De herinrichting kaderde in het plan van het stadsbestuur om het stadhuis opnieuw optimaal te gebruiken voor zowel inwoners als toeristen. Op de tweede verdieping onderging de grote Gotische zaal een totale renovatie. De zaal spreekt aan door haar opvallende dakgebinten, de unieke vloer en eenvoudig mooie brandglasramen.

Adres: Grote Markt 1, 8970 Poperinge
Parkeermogelijkheden: recht tegenover de zaal zijn er betalende parkeerplaatsen op de Grote Markt en de Paardenmarkt (betalend tot 18 u., behalve op zon- en feestdagen). Er is gratis parking op wandelafstand op het Oudstrijdersplein en de parking van JOC De Kouter.
Toegankelijkheid: de zaal is rolstoeltoegankelijk via een lift tot de verdieping