De Kleine Prins

Ataneres Ensemble

De Kleine Prins’ van Antoine de Saint-Exupérie is vele dingen tegelijkertijd. Een schattig sprookje, maar ook een klinkende klassieker. Mooi en ontroerend, maar ook beklijvend. Het verhaal is pakkend in haar eenvoud, maar tegelijkertijd verrassend door haar vele verborgen verbanden. Deze contradictorische mix aan eigenschappen maakt van ‘De Kleine Prins’ een unieke vertelling voor jong en oud.

Deze wisselslag van gemoed en emoties, van diepgang en simpliciteit, wil het Ataneres Ensemble verkennen met haar interpretatie van ’De Kleine Prins’. Aan de hand van grondig geselecteerde muziekstukken weerspiegelen ze deze gedachte. Daarnaast bevat het programma een opmerkelijke wisselwerking tussen minimalistisch oeuvre en Bach, twee extremen die verrassend complementair blijken. 

Het Ataneres Ensemble werkt voor dit project samen met twee artistieke gasten. Videografe Karen De Meyer zorgt voor subtiel geanimeerde beelden bij het verhaal, trouw gebaseerd op de originele tekeningen van Saint-Exupérie zelf. Tussen de muzikale fragmenten door komt acteur Jeroen Lenaerts, vaste waarde in de serie Thuis, zijn versie van het verhaal vertellen. Door de symbiose van muziek, theater en beeld wordt de kijker in het verhaal gezogen als nooit tevoren.

programma:
J.S. Bach: Air (uit orkestsuite 3)
N. Vanden Abeele: Clear Water
J.S. Bach: Contrapunctus I
M. Richter: Dona Nobis Paces
H. Villa Lobos: Bachianas Brasileiras 5
J.S. Bach: Aria uit Goldberg Variaties
J.S. Bach (A. Vivaldi): Sicilienne
P. Gregson: Warmth
J.S. Bach: Contrapunctus II (piano)
G. Pelecis: All in the past
J.P. Dessy: Vertiges
J.S. Bach (arr. B. Frolyak): Prelude uit cellosuite 1
O. Arnalds: Near Light
P. Gregson: Sequence (four)

Extra info:
Karen De Meyer is een jonge professionele celliste en videografe, met daarbovenop een Master in de internationale en vergelijkende politiek op zak. Zij staat aan de wieg van deze productie, die in feite een combinatie van deze verschillende achtergronden betreft. Karen combineerde deze trouwens al eerder met succes, in de nog steeds lopende productie van MMM. 

Jeroen Lenaerts studeerde in 2005 af aan de afdeling Woordkunst-Drama van het Lemmensinstituut in Leuven. Sindsdien speelde hij in verschillende theaterproducties voor jongeren van onder andere fABULEUS en Kollektief D&A. Bij het grote publiek is hij vooral bekend door zijn rol van ‘Tim de politieman’ in de Eén-serie ‘Thuis’. Enkele jaren geleden ontdekte Jeroen zijn bas-bariton stem en volgde hij een klassieke zangopleiding.