Klarinetkwintet - Oxalys Ensemble

Geannuleerd

Dit concert werd geannuleerd. Tickethouders kregen van ons een mailtje met alle informatie. 
 

programma:
Franz Schubert (1797-1828) Trio in Bes (1817) D.581 voor viool, altviool & cello
Jean Francaix (1912-1997) Klarinetkwintet (1977) voor klarinet, 2 violen, altviool & cello

------ 

W.A. Mozart  (1756-1791) Kwintet in A (1789) K.581 voor klarinet, 2 violen, altviool en cello
 

Franz Schubert schreef 3 strijktrio’s. Van het eerste (D 111A) zijn maar een paar maten overgebleven. Het tweede (D 471) bestaat uit een eerste deel en een onafgewerkt tweede deel. Wij brengen u het derde (D 581) uit 1817: het enige volledige 4-delige strijktrio van de hand van de meester.

Lichtheid en humor doorspekt het oeuvre van de Franse componist Jean Françaix en laat dat nu net iets zijn waar het in de klassieke muziekwereld soms wel eens aan ontbreekt. Zijn klarinetkwintet ontroert in de langzame en bruist in de snelle delen, steeds met een knipoog naar de luisteraar. Eigenlijk kan dit ook gezegd worden van Mozarts klarinetkwintet uit 1789. Hij schreef dit werk voor zijn vriend en klarinettist Anton Stadler. De wereldpremière van dit meesterwerk werd uitgevoerd als intermezzo (stel je voor!) tussen het eerste en tweede deel van de Cantate ‘Il Natale d’Apollo’ van de Italiaanse kapelmeester Vincenzo Maria Righini. Stadler nam toen ook de klarinetpartij voor z’n rekening.
 

Dit concert maakt deel uit van het abo Klassiek!Beleven

Het concert gaat door in de Sint-Bertinuskerk van Poperinge. Een overzicht van de locaties en de bijhorende informatie kunt u hier vinden.