Vormingstraject: Lassus, de boetepsalmen

Griet Teck & Hendrik Vanden Abeele

Het vormingstraject rond de boetepsalmen van Lassus wordt dit keer geleid door 2 verschillende docenten.

Deze vormingen maken deel uit van het abo+ Klassiek!Beleven

Vormingstraject 'de boetepsalmen' - deel 1 (dinsdag)

Op dinsdagavond is documentairemaker Griet Teck onze gesprekspartner. Met de boetepsalmen van Lassus achter de hand, ging zij in gesprek met drie vrouwen uit de gevangenis van Brugge. Met muziek als middel en de teksten van het Oude Testament als inspiratiebron, schiep ze een intiem portret van drie vrouwen en hun beleving van schuld en verlossing. Griet Teck gaat voor en na de vertoning van de film met u in gesprek.

Vormingtraject 'de boetepsalmen' - deel 2 (donderdag)

“Je op Lassus toeleggen geeft je een mooie blik op de muziek van de zestiende eeuw.” Dit plannen we de donderdagavond, onder leiding van ervaren gids Hendrik Vanden Abeele. Hij is docent in de oude muziek, artistiek leider van het ensemble Psallentes en promoveerde aan de Universiteit Leiden op de uitvoeringspraktijk van laatmiddeleeuws gregoriaans. Samen met Hendrik zoomen we ook in op Lassus’ beroemde, grote bundel Boetepsalmen, waarvan een selectie wordt uitgevoerd op zondag 28 februari 2021.

Van alle bekende en bewonderde componisten van de zestiende eeuw was de in België geboren Orlandus Lassus in zijn tijd misschien wel de bekendste en de meest bewonderde van allemaal. Een uitzonderlijk getalenteerd componist, die al vanaf jonge leeftijd — er wordt gefluisterd dat hij als knaap zo’n mooie stem had dat hij erom werd ontvoerd — de meest hartverwarmende muziek denkbaar gemaakt heeft. 

Praktisch

Locatie: Sint-Medarduskerk, Kerkplein, Wijtschate > 19.30 uur - 21.15 uur
Op dinsdag 23 februari 2021 & donderdag 25 februari 2021
Tickets enkel te verkrijgen bij aankoop van een ticket voor het concert ‘Lassus, de boetepsalmen’ op zondag 28 februari 2021.